miercuri, 10 octombrie 2012

Un somn linistit, un trup odihnit

Daca tot sunt la capitolul somn (ma refer la articolul precedent), m-am hotarat sa inchei si aceasta postare inceputa acum vreo doua luni. E cam mult spus inceputa, ca am avut doar titlul scris. Ce-i drept, alegerea acestuia este partea cea mai grea intr-un articol..
Sa ne intoarcem de unde am pornit.. Mi-a soptit intr-o zi o pasarica cum ca dormitul pe burta nu este deloc sanatos. Era cu dedicatie faza, ca eu dorm doar pe burta. M-am hotarat sa arunc un ochii pe net, nu pentru a verifica daca este adevarat ce mi s-a spus, ci pentru a ma convinge si mai tare ca nu are nici o treaba dormitul pe burta cu sanatatea.
Search pe Google, intru pe primul link gasit (medlive.hotnews.ro - deci nu chiar orice) si raman cu gura cascata. Ma frec la ochii in ideea ca poate nu vad bine. Imi revin si ma uit din nou, aceleasi chestii. Cei de la Medlife spun asa:
- Cea mai recomandata pozitie: dormitul pe spate.
- A doua pozitie recomandata: dormitul pe o parte.
- Nerecomandat: pozitia in forma de fetus.
- Complet interzis: dormitul pe burta. Dormitul pe burta este una dintre pozitiile care nu prezinta aproape niciun beneficiu asupra sanatatii noastre. Desi reduce posibilitatea de a sforai peste noapte, dormitul in aceasta pozitie va poate cauza dureri de spate si de gat, contribuie la aparitia ridurilor si dauneaza fermitatii sanilor. Dormitul pe burta va impiedica sa va mentineti coloana vertebrala intr-o pozitie neutra. De asemenea, aceasta pozitie pune presiune asupra articulatiilor si asupra muschilor, fapt care va poate cauza dureri imediat dupa ce va veti trezi din somn. Numai faptul de a va tine gatul intors pentru 15 minute poate fi inconfortabil si provoca dureri in aceasta zona. Ganditi-va ca, dormind pe burta, gatul dumneavoastra va fi intors timp de aproape opt ore. Nu le veti simti a doua zi, insa durerile se vor accentua in timp.
M-am gandit sa scriu si explicatia ca poate imi intra mai bine in cap si-mi gasesc o alta pozitie in culcus.
Totusi, creierul meu nu percepe faza si intru si pe al doilea link gasit de Google. Kudika.. Ei spun asa:
- Pozitia laterala. Benefica pentru: Refluxul de acid gastrica. Rea pentru: Riduri
- Dormitul pe spate. Benefica pentru: Artrita. Rea pentru: Astm, sforait, boli de inima
- Pozitia Fetusului. Benefica pentru: Dureri de spate. Rea pentru: Dureri de gat, dureri de cap
- Dormitul pe burta. Benefica pentru: Sforait. Rea pentru: Dinti, amortirea mainilor
- Dormitul imbratisati. Benefic pentru: Reducerea stresului. Rau pentru: Dureri ale muschilor
La ei treaba e ceva mai roz. Cred ca m-as putea obisnui cu amortirea mainilor cu care oricum nu am probleme desi dorm pe burta de ani de zile. Nu prea inteleg care-i faza cu dintii, dar sa zicem ca m-am convins ca nu-i chiar sanatos. O sa-mi caut o alta pozitie, ca la urma urmei, sanatatea este mai importanta decat placerea mea nebuna de a dormi pe burta..

Pin It

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu