marți, 5 martie 2013

A noua minune a mea..

Am descoperit o minune.. Daca ma intrebi pe mine este a noua minune a lumii (a opta fiind blugii). Tocmai ce ne-a servit un coleg de la munca cu ciocolata. Nimic deosebit cand am vazut ambalajul. Milka. Buna, dar cu absolut nimic iesit din comun. Am gandit asa pana cand am gustat. O patratica, doua, trei. Incredibil de gustoasa.
Totusi, daca ma gandesc mai bine nu stiu daca creierul meu si papilele mele gustative sustin ca aceasta ciocolata este excelenta din cauza faptului ca nu am mai mancat ceva dulce de un car de ani, sau chiar este acel gen de ciocolata despre care ar trebui sa se scrie carti intregi. Mda, tocmai m-am gandit mai bine si am ajuns la concluzia ca in acest moment as ridica in slavi si o eugenie d'aia ieftina cu urma de crema. Zic asta pentru ca tocmai am derulat filmul cu amintirile mele pe plan de "papa dulce" si mi-am dat seama ca am mai mancat Milka cu spuma de ciocolata si atunci nu mi s-a parut chiar atat de excelenta, ci pur si simplu o ciocolata ceva mai buna ca cea cu lapte.
Totusi, vi-o recomand, ca merita putin atentie.
Retata simpla de spuma de ciocolata gasiti aici. Daca doriti sa va pierdeti in detalii in prepararea retetei, va recomand sa intrati aici.
Sa revenim la Milka noastra. Cateva detalii importante pentru cei ce sunt atenti la chestiile astea (cum sunt eu de cand am inceput anul 2013): o tableta de 100 grame contine: proteine 7.4, glucide 46.0, lipide 38.0, KJ 2330 si Kcal 560. Mananci 2 ciocolate de acest fel intr-o zi si ti-ai cam terminat portia de calorii pe ziua respectiva, cel putin in cazul meu. Conform calculatorului de calorii, pentru a ma mentine la greutatea actuala  mi se recomanda sa consum 1733 calorii/zi, iar pentru a slabi 0,5 kg/saptamana cica ar trebui sa consum 1233 calorii/zi. De ceva timp tot merg pe a doua varianta. Ok, am pornit sa scriu ceva si tot la mine ajung. Of, of.. Narcisista mica si scumpa foc ce sunt :D



Ca sa evit neplacerea si rusinea dintr-o viitoare discutie despre ciocolata (absurd, dar niciodata nu se stie cu ce intelectuali voi ajunge sa ma conversez) am citit istoria ciocolatei, ca sa ma mandresc cu ceea ce stiu cand voi ajunge fata in fata cu situatia prezentata 3-4 randuri mai sus. Asadar, echipati-va cu rabdare, atentie si sa purcedem intr-o poveste minunata:

"Ce se ascunde in spatele cunoscutului cuvant "ciocolata", de ne lasa gura apa indiferent de varsta pe care o avem? De unde vine, cum este facuta si cand societatea a inceput sa ofere cutii pline cu ciocolata ca dovezi de iubire la ocazii speciale? Te invit sa te inarmezi bine cu cel putin un baton de ciocolata, sa te asezi comod pe scaun si sa savurezi randurile care urmeaza, pentru a gasi raspunsuri dulci asupra unui subiect delicos, fie ca el contine lapte, caramel, alune sau stafide.

Desi multi o considera un simbol modern al dulciurilor, ciocolata este de fapt un aliment destul de vechi, datand din 250-290 e.n. si originand din America Centrala. In timpul perioadei clasice, ciocolata nu era mancata ca dulce, ci era consumata ca o bautura amara si juca un rol important in viata religioasa si sociala a acestui popor antic. Prima dovada despre existenta ciocolatei a fost gasita in ramasitele de vase antice din aceasta perioada. Multe artefacte descriu scene in care oamenii petreceau in timp ce savurau ciocolata.

Imperiul Maia
Secretul copacului de cacao, care crestea in padure, a ramas asa pentru multi ani. Maiasii au replantat copacul in propriile curti, unde, ascunzandu-se de ochii curiosi, au amestecat, au fermentat si au macinat semintele transformandu-le intr-o pasta. Cand au adaugat apa, ardei iute, si alte ingrediente, aceasta pasta s-a transformat intr-o bautura spumosa si picanta de ciocolata. Maiasii turnau mixtura dintr-un recipient in celalat pana cand aceasta a dezvolatat o spuma densa la suprafata. Cum nu se auzise inca de zahar in cultura meso-americana, indulcitorii probabil veneau de la un pic de miere sau nectar de floare.

Ciocolata era o rasplata pentru fiecare cetatean, indiferent ce statut avea acesta in societate. Dar cei bogati beau ciocolata din vesele special decorate de artizani. Aceste artefacte sunt martorele prezentei ciocolatei in viata de zi cu zi a maiasilor. Unele descriu regi, zei si chiar animale band ciocolata. Cuplurile maiase beau ciocolata ca parte a logodnei lor si a ceremoniei nuntii.

Imperiul Aztec
Asemeni drumului pe care il urmeaza marile civilizatii, Maiasii au fost cuceriti de azteci, care - pana in anul 1400 - au dominat America Centrala, teritoriul lor extinzandu-se din nordul Mexicului pana in Honduras.

La inceput, aztecii negociau cu maiasii pentru semintele de cacao, dar treptat au inceput sa le ceara ca tribut, semintele devenind astfel si o forma de moneda. Ca si maiasii, aztecii consumau de asemenea bautura de ciocolata amara, condimentata cu tot felul de arome, adaugand in ritualurile lor, si achiete (semintele Copacului de Annatto), ceea ce a determinat ca mixtura sa devina rosu-sangerie. Ciocolata a fosta atat de pretuita incat comerciantii azteci si-au umplut bagajele cu cacao si le-au carat in spate pana in capitala azteca, care astazi este orasul Mexico.

Pentru azteci, consumul ciocolatei s-a extins la preoti, la decorarea soldatilor si la rasplatirea comerciantilor. Potrivit unei legende, zeul Quetzalcoatl, a adus cacaoa cereasca pe pamant.

Spania
Desi e posibil ca alti exploratori sa fi descoperit cu mult inainte ciocolata in America, Europenii nu au aflat de aceasta bautura delicioasa inainte anul 1521. Ciocolata a devenit chiar motiv de razboi cand Cortes si conqistadorii au cucerit Imperiul Montezuma si pe azteci si au transportat-o la curtea regala a Spaniei. Potrivit unei legende, in 1544, preotii spanioli - in timp ce se aflau intr-o vizita la Regele Filip al Spaniei - i-au prezentat acestuia si curtii regale cicolata. Chiar daca este o poveste reala sau nu, cicolata a avut un succes instantaneu iar, in doar 100 de ani, dragostea pentru ciocolata s-a imprastiat pe intreg teritoriul Europei.

Spaniolii adorau ciocolata iar pentru a raspunde cererii mari de pe piata era nevoie de o munca elaborata si dificila pentru a obtine atat zaharul cat si ciocolata. Acest lucru a dus la aducerea in robie pe plantatiile de cacao in 1600, a sclavilor din America Centrala. De asemenea, un noi instrument a fost introdus in procesul de producere a ciocolatei: molinillo, care era un bat folosit la agitarea continutului, facand astfel mai usoara munca de transformare a ciocolatei intr-o spuma densa si delicata.

Producerea ciocolatei a fost monopol al Spaniei pentru multi ani. Secretul prepararii ciocolatei a fost strasnic pazit si doar cei mai bogati nobili o puteau cumpara. In timpul secolului al 16-lea, Biserica Catolica Spaniola a inceput consumul de ciocolata drept energizant, aceasta devenind astfel cunoscuta ca o bautura clericala de post. Insa, dupa dezbateri indelungate, Biserica a permis oamenilor sa bea ciocolata ca substitut nutritional la mancare in timpul perioadelor de post.

Europa
Cine a raspandid vestea despre ciocolata catre celelalte colturi ale Europei nu se stie. Potrivit unei legende, un grup de pirati englezi au introdus bautura in Anglia dupa ce au confiscat ciocolata de pe o nava spaniola. O alta poveste spune ca comerciantii italieni au aflat secretul ciocolatei in timpul unei calatorii in Spania. Dar oricare ar fi adevarul, se stie ca - pe parcursul unui secol, curtile regale europene s-au bucurat de gustul ei deosebit. Tendinta a durat pana la Revolutia Industriala cand s-au creat noi tehnologii de producere a ciocolatei, facand-o astfel accesibila publicului larg.

Intre anii 1600 si 1750, englezii, germanii si francezii au stabilit plantatii in Ceylon, Venezuela, Java si Sumatra unde cresteau copacii de cacao. Curand, aceste tari importau cacao pentru a oferi Europei rezervele de care avea nevoie. Datorita numeroaselor decese in randul sclavilor meso-americani, era nevoie de noi resurse pentru a raspunde cererii crescande de forta de munca. Iar colonialistii proprietarii de pamanturi s-au intors catre Africa - al carei popor a fost inrobit de mai bine de 2 secole.

In Franta, ciocolata era ridicata la stadiul de simbol, rezervat prin decret regal doar pentru membrii aristrocratiei franceze. Potrivit unei legende, la ciocolata avea acces doar regina Anne de Austria, sotia lui Louis XIII, care se declara ca fiind dependenta de ciocolata:.

Englezii au fost mai democratici in ceea ce priveste ciocolata si oricine avea bani o putea cumpara. In 1657, s-a deschis primul magazin de ciocolata la Londra. Ca si magazinele de cafea, acest tip de magazine au devenit locurile de intalnire pentru cei care doreau sa se socializeze, sa tina discursuri sau sa joace.

Revolutia Industriala
Procesul de preparare a ciocolatei a ramas neschimbat pana la mijlocul anilor 1700 cand revolutia industriala in floare a schimbat cursul istoriei pentru acest aliment dulce si minunat si pentru nenumaratii sai fani.

In primul rand, ciocolata si-a schimbat forma. Acum nu mai era o bautura, ci era solida si era savurata sub forma unei bomboane rafinate. Noile masinarii puteau sa creeze ciocolata solida si sa o si produca in cantitati uriase. Fiind produsa in cantitati atat de mari, delicatesa putea fi cumparata destul de ieftin, facand-o astfel accesibila publicului larg.

Unul dintre cele mai importante inovatii aduse de revolutia industriala a fost inventia presei de cacao. Inventata in 1828 de catre chimistul german, Conraad Van Houten, aceasta masinarie storcea untul de cacao facand astfel cacaoa mai consistenta si mai ieftina de produs. In 1875, Daniel Peter si Henri Nestle s-au asociat pentru a introduce laptele in ciocolata. Aceasta ciococlata cu lapte a devenit rapid foarte populara.

Sclavia a continuat pentru mai mult de 2 secole si a fost abolita in toate tarile abia in 1888. Nevoia de forta de munca pentru a raspunde cererilor in crestere pentru producerea de zahar si ciocolata au continuat in acelasi ritm si, in multe tari tropicale, conditiile de munca deplorabile au continuat chiar si dupa abolirea oficiala a sclaviei. In America au existat persoane care s-au opus acestor conditii crunte de munca. In 1910, producatorul de ciocolata, William Cadbury, a invitat cateva companii de ciocolata ca sa-l insoteasca intr-un boicot impotriva cumpararii de cacao de pe acele plantatii care supuneau muncitorii la conditii grele de munca. In acelasi an, o audienta la Congresul Statelor Unite a dus la interzicerea formala a comercializarii de cacao produsa prin exploatarea sclavilor de pe aceste plantatii.

Noile tehnologii au facut ciocolata disponibila oricui, aceasta incepand sa apara nu numai ca o bomboana ci a inceput sa fie folosita si ca ingredient in prepararea de prajituri si diferite produse de patiserie.

Publicitatea a transformat ciocolata in ceva ce toti oamenii, dar in mod special femeile si copiii isi doreau sa guste in fiecare zi. Ciocolata la micul dejun a devenit extrem populara iar consumul batoanelor de ciocolata era incurajat ca pe o sursa de energie.

In lume
Armata este cea care a imprastiat iubirea pentru ciocolata pe intreg globul. Tendinta a inceput la sfarsitul secolului al 19-lea, cand regina Victoria a trimis cadouri de ciocolata soldatilor ei, cu ocazia Craciunului. Popularitatea bomboanelor de ciocolata a explodat pur si simplu dupa Primul Razboi Mondial, cand ciocolata a fost inclusa drept ratie fiecarui soldat inrolat. Pana in 1930, existau deja 40.000 de diferite tipuri de ciocolata.

Astazi, mai exista inca cativa producatori care detin propriile plantatii de cacao, insa plantatiile Europene si Americane au disparut. Acum fermierii independenti sau grupurile cooperative din Africa si Indonezia sunt cei ce produc majoritatea proviziilor de ciocolata din lume. In timp ce tehnologia poate grabi productia, arborele de cacao este inca cultivat manual, iar producatorii trebuie sa obtina cacao de la fermieri." 
(Sursa aici)
Pin It

4 comentarii:

  1. Ieri am primit o ciocolata Milka "I love you", limited edition, Milka&coloured cocoa drops. De cand a aparut (sfarsitul lunii februarie) ravnesc la ea, dar fiind la dieta, m-am abtinut. Cu greu .... Insa ieri, n-am avut cum sa o refuz. Eu nu m-am limitat la o patratica, 2, ci la jumatate ... si era si seara. iar acum citind articolul, am mai luat 2 patratele, pana in momentul in care am ajuns la calorii, si mi s-a taiat orice pofta. Am dat-o deoparte, momentan.
    Stiu ca azi incepe Master Chef si nu stiu cum se face ca de fiecare data cand ma uit la o emisiune/film in care se gateste foarte mult, ma paleste foamea. Asa ca o las pentru emisiune, asa o si termin, si elimin ispitele din casa :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca niciodata, aseara m-am uitat si eu la Master Chef, dar nu mi s-a facut foame deloc. Probabil pentru ca in timpul emisiunii am rontait intruna chips-uri si alune in "galzura" picanta..
      Oricum, intr-o dieta lipsa de dulce este criminala. Cu cat constientizezi mai mult ca iti sunt interzise dulciurile cu atat ai manca mai mult :(

      Ștergere
  2. ciocoooo neagra..... http://www.eva.ro/dietafitness/dieta/ciocolata-neagra-este-cea-mai-sanatoasa-articol-3029.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dap.. Ciocolata neagra (amaruie) este foarte buna. Din fericire este acceptata si in diete, atata timp cat totusi nu exagerezi. Dar pentru mine cioco neagra este genul ala de dulce din care nu pot manca ca o scrofita pana nu mai pot, pentru ca mi se pare cam gretoasa..

      Ștergere