vineri, 22 martie 2013

Regulile mele de bază

Nu sunt adepta dietelor drastice, care în doua săptămâni fac minuni. Nu cred în așa ceva și nu cred în existența ceaiurilor sau a pastilelor minune care într-un interval uimitor de scurt fac ceea ce în mod normal ar face sportul și alimentația corespunzătoare în câteva luni bune.
Dieta drastică (adică înfometarea)/ceaiurile pentru slăbit/pastilele pentru slăbit = slăbire rapidă și WOW! spectaculoasă dar pui înapoi dublu când revii la stilul tău normal de viață, pentru ca nu poti ține o viață întreagă dietă și nici nu poți lua pastile care au efecte secundare ca aritmiile, creșterea tensiunii arteriale, depresia, nervozitatea, atacul de panică, durerile de cap etc.
Recunosc că la viața mea am încercat ceaiuri de slăbit, de fapt ceaiul de slabit. Naturavit cu leuștean și alte rădăcinoase al caror scop era să dea un gust oribil ceaiului (părerea mea, că cică scopul combinației era sa grăbească tranzitul intestinal, să elimine excesul de apă din organism și să favorizeze arderile). Din păcate nu pot spune dacă are efect sau nu, că m-am lăsat de el foarte rapid (avea și un alt efect, care nu se prea împăca cu job-ul meu.. sau al altcuiva). Am încercat și tinctura de soc, care în combinație cu sportul și cu un regim alimentar echilibrat m-au ajutat sa dau jos 10 kg acum vreo 2 ani de zile. De atunci m-am menținut la 54,50 - 55 kg. La începutul acestui an m-am ambiționat puțin sa dau jos și acele 4 -5 kg care nu se mai dădeau plecate. Acum mă mențin la 51 - 51,50 kg și, evident, tot nu sunt mulțumită. Mama lor de kilograme, că scap de cele care sunt așezate cît de cît ok, nicidecum de cele care întradevar sunt în plus. Însă mă bucur enorm că reușesc să mă mențin..
Nu sunt eu specialistă și nici nu am vreo treaba oficială cu domeniul acesta, dar consider că stilul de viață si alimentația adoptată de la începutul acestui an sunt destul de corecte. 5 zile pe săptămână merg pe jos în pas rapid aproape 10 km, am 3 mese pe zi plus gustarile de la ora 11:00 si 15:00 (cu aproximație, că în unele zile nu reușesc chiar la fix), am început sa mănânc ceva mai multe fructe, după ora 18:30 nu mai mănânc nimic iar în fiecare seară am un set de exerciții ce timp de 15 minute ma dezamorțesc dupa cele 8 ore de stat la birou. Îmi încep ziua cu un pahar de apă și intenționez să o închei la fel în viitorul foarte apropiat.
Prin alimentație corespunzătoare ințeleg:
- fara prajeli;
- mezeluri cat mai puține;
- fără pâine alba ci doar de secară;
- fără sucuri (cu acid, fără acid, naturale, ”nenaturale” - eliminate complet);
- 2 litri de apa pe zi;
- 2 căni de ceai pe zi (o cana de ceai verde pe la ora 09:30 și o cana de ceai negru în jur de ora 15:00 - nu știu cât de corectă este combinația celor două, dar până acum nu am avut nicio problemă - ceaiul verde îl consum de vreo 2 ani de zile, iar pe cel negru l-am introdus în meniu de vreo 2 luni);
- toate porțiile de mâncare le-am înjumătățit;
- dulciurile le evit cât de mult pot (este incredibilă disperarea ce o simt când organismul îmi cere dulce și eu refuz cu desăvârșire să-i satisfac pofta);
Din păcate în weekend îmi sunt date peste cap aceste simple reguli dupa care m-am hotărat să-mi ghidez viața. În weekend nu beau cei 2 litri de apă, nu beau ceai, sar peste gustări și peste fructe, halesc tot felul de sandviciuri din combinații ciudate de mezeluri, nu țin cont de ore și evident mă răsfăț cu dulciuri.
Aceste reguli sunt din nou date uitării când ies cu fetele, când ies cu gașca de la bloc sau pur și simplu când ies cu jumătatea hai-hui prin oraș.
Având în vedere ca majoritatea metodelor de calcul al greutății ideale îmi spun ca sunt sub limita ”normalului”, îmi permit sa mai calc strâmb din când în când, atâta timp cat revin la regulile mele de bază și mereu revin :)
Aici aveți un astfel de calculator, care vă dă foarte multe detalii și vă calculează greutatea ideală în baza mai multor formule, ca la final sa vă facă media.
Am citit mult, citesc și probabil voi citi și mă voi documenta în continuare despre cum este bine și ce este bine sa fac ca să nu mai ajung sa ma lupt cu kilogramele ci să mă mențin. Tocmai de aceea m-am gândit să împărtășesc cu voi regulile la care am ajuns în urma documentării pe internet și a experimentării diverselor diete și exerciții.
Aaa da, să nu uităm: abdomenele nu slabesc, ci doar îți lucrează musculatura, dar dacă tu ai grăsime peste acea musculatură degeaba te chinui cu sute, mii de abdomene pe zi. Alimentație bună și exerciții cardio cât mai multe (exercițiile cardio iți slăbesc tot corpul, nu doar burtica că așa se ard grăsimile), ideal in aer liber, nu în casă. Bine, și mai ideal ar fii la o sală, dar atâta timp cât ambiția nu este o problemă, rezolvi ceea ce poți face la sală și acasă.
Și acum puțină energie ca pentru weekend.. Melodia asta mereu mă trezeste la viață. Ciudat efect, dar sunt mai vioaie după cele aproape 4 minute ascultate cu volumul cât mai sus.

Ingrid - Mamma mia


Și dacă Mamma Mia nu-i pe placul vostru, vă dau ceva mai soft, ca pentru o după-amiază ploioasă de vineri..
Cheers!

Elena Gheorghe feat. Glance - Ecou
Pin It

Un comentariu:

  1. cool bvo si eu am avut 120 de kg si de 3 ani ma mentin la 72-73 acelasi mod de viata il am si eu ca si tine. este adevarat ca mai fac sala forta ca barbat. deci e ok dieta si perfect sanatoasa . Dj Nick

    RăspundețiȘtergere