marți, 10 iulie 2012

Picatura care a umplut paharul

Asa cum am mai povestit, sunt genul de om care cand are da. 1 leu, 2 lei, 5 lei.. Ma gandesc ca eu am tot ce vreau, iar altii nu au nici macar bani de o paine. Macar atat pot face pentru a reda pentru cateva secunde zambetul pe fetele celor mai putin norocosi. Evident, ma uit putin la om inainte de a-i intinde o mana. Ieri eram prin parcul central cu Aletzsa. Ne opreste o batranica, mica de inaltime si slabutica, imbraca decent, cu batic in cap, gentuta (ca orice batranica dichisita). Dupa parerea mea era trecuta de 75 de ani. Ne intreaba daca suntem din Brasov. Eu raspund ca da. Ne povestete in 5 cuvinte ca ea este din Zarnesti si ca a venit in Brasov sa-si cumpere medicamente, dar care s-au scumpit si din pacate nu-i ajung banutii sa le ia, si fiind din Zarnesti nu cunoaste pe nimeni pe aici si nu are de unde se imprumuta. Cand am auzit ca incepe cu “.. sunt din Zarnesti”, am aruncat un ochi din cap pana in picioarele batranicii si am studiat-o pret de cateva secunde ceva mai atent. Clar nu era o femeie de 50 de ani careia ii este lene sa munceasca, tiganca nu era si intradevar parea amarata si intr-o situatie penibila, situatie in care statul roman are grija sa te puna cu orice ocazie. Zicea ca mai are nevoie de 12 lei ca sa-si poata cumpara medicamentele. Am scos banutii si i-am dat. La care batranica mi-a multumit si mi-a cerut numarul de telefon spunandu-mi ca ea mai vine in Brasov joi si sa facem in asa fel incat sa mi-i dea atunci inapoi. Eu nu, ea da, eu din nou nu, nu este nevoie, ca intr-un final sa cedeze, moment in care m-a intrebat cum ma cheama. I-am spus Ema, iar ea a zis “Dumnezeu sa te ajute”. Mi-a ajuns la inima aceste ultime cuvinte. Impacata cu mine insumi ca am facut un gest frumos, pornesc mai departe. Mai tarziu, cand am povestit aceasta intamplare unui prieten, mi-a dat peste nas cu o chestie gen “Batranica respectiva cu asa ceva se ocupa.. De cativa ani face treaba asta..” Oook. That’s not good. Din pacate nu stiu sigur daca vorbele prietenului erau adevarate si batranica chiar era evil, sau a fost doar un misto si saraca batranica va mai rezista cateva zile datorita medicamentelor care a reusit sa le cumpere datorira mie. Cert este ca de acum inainte nu voi mai da bani celor care ma opresc pe strada vanzandu-mi cai verzi pe pereti. Probabil batranica respectiva avea discursul pregatit de acasa, iar eu eram poate a zecea persoana care “a ajutat-o” sa-si cumpere nelipsitele medicamente. Acum ma gandesc ca poate respectiva persoana are vile prin poiana si copii cu masini de sute de mii de euro, plus nepoti pitziponci.
In fine, faptul este consumat, desi sunt in continuare socata ca astfel de personae de la care nu te astepti la astfel de marlanii poate face asa ceva. De la mine gestul a plecat ca o fapta buna. Cineva acolo sus vede aceste fapte, iar daca batranica se ocupa cu asa ceva, cel de sus nu va ierta..

Pin It

2 comentarii:

  1. a mai zis si tipa de la magazin ca o stie si ea, mai, tu ai dat crezand-o pe ea, e al ei pacatul ca minte, dar si invatatura de minte pt tine. stai linistita... si eu mi-am luat portia de astfel de nselaciuni..

    RăspundețiȘtergere
  2. eu de aceea nu dau bani celor de pe strada, nu ca nu am sau ca sunt rea, dar eu consider ca asa incurajez cersetoria si inselaciunea. Sunt mult "experti" in psihologie sa zic asa, care te citesc de la o posta daca esti credula. eu prefer sa donez prin transferuri bancare pentru diverse campanii! nu la cei care stau in parcari cu o poza si o copie de un buletin spunand ca le trbuie donatii pentru nu stiu ce copil amarat. asa m-a acostat pe strada un om, imbracat decent, dar saracacios, si umbla cu filmul facut la picior ca are tija si ca ii trebuie bani sa ia pansament si fluturas pentru perfuzie, etc si k nu are ca nu e din oras(tm)si nu stie pe nimeni aici si imi va da banii knd se va intoarce in oras. mi-a spus practic o poveste foarte lunga si mi-a aratat chiar si operatia, dar nu am crezut nimic si nu la-m ajutat. apoi am avut ganduri negre, daca chiar avea nevoie si eu i-am dat cu flit prea subit? dar m-am linistit knd l-am vazut din nou practicandu-si piesa de teatru intr-o alta zona cu o alta fata( bag de seama ca au impresia ca daca suntem fete tinere suntem si naive). deci acum acei 12 lei gandeste-te ca i-ai dat unei batranici care avea nevoie de ei, poate nu pt medicamente, poate de banii si-a luat ceva de la supermarket:)) nu te mai gandi ca ai fost inselata ca asa te vei enerva, ea isi va plati pacatele,nu tu! si mai ceva...daca sunt batrani nu inseamna ca sunt si nevinovati. unii se folosesc de batranate pentru a capta incredere.(exemplu: batranul ec jefuia banci). si eu ma bunici batrani care au pensia mica si sunt bolnavi, dar de aia nu cercesc, ci pur si simplu isi planifica cheltuielile

    RăspundețiȘtergere