sâmbătă, 15 octombrie 2011

O zi prin bucatarie

Astazi am facut o prajitura buna pentru baietii mei (adica Kimbozaurul meu si burlacul), dar nu au stat sa guste. Si-au terminat rapid treaba ce-o aveau pe la Lokimogan si-au tulit-o. Bine, oarecum ma bucur, pentru ca foile prajiturei inca nu se inmuiasera, iar astfel ar fi zis ca nu-i buna. Pastrez cateva bucatele (cele mai bune) pentru maine, poate vor reveni. Reteta de praji o am de la socrela; este a doua oara cand o fac, dar este geniala. M-am gandit sa o impart cu voi, poate o intereseaza pe Aletzsa sa incerce lucruri noi ;)
Asadar, luati o foaie si-un pix si scrieti asa: (sau eventual un copy paste intr-un word, si-apoi un print)
Prajitura din cate vad pe reteta nu are nume, dar o vom numi simplu "Prajitura cu lamaie"
Aluat: 2 oua, 3 linguri zahar pudra (eu am pus zahar normal), 80 grame margarina, 3 linguri lapte, 1 lingurita amoniac (un pliculet), 350 - 400 grame faina, vanilie.
Intr-un castron se pune faina; in aceasta se face o 'adancitura' in care se pune margarina, zaharul, laptele, oul si amoniacul dizolvat in lapte si se amesteca bine. Se face o coca mai tare care se framanta bine, pe o planseta presarata cu faina. Se imparte aluatul in 3 parti egale, intinzandu-se 3 foi ce se coc pe fundul tavii presarate cu faina. Se baga tava in cuptor si se coace la foc potrivit 15 minute, dupa care se scoate tava si se desprinde foaia usor, sa nu se sfarame. Se procedeaza la fel cu toate foile.
Crema: 300 grame zahar, 5 linguri faina, 500 ml lapte, 200 grame margarina, suc si coaja rasa de la o lamaie jumatate.
Se pune intr-o oala de aluminiu cu pereti dubli jumatate din cantitatea de zahar impreuna cu faina si cu laptele. Se pune la foc mic amestecandu-se bine (cu telul) sa nu se faca cocoloase. Se lasa pe foc pana se ingroasa bine crema. Separat se freaca untul cu restul zaharului pana se obtine o crema spumoasa (se amesteca cu mixerul). Se adauga coaja si zeama de la lamaie. Cand crema din lapte si faina s-a racit, se adauga in castronul cu crema de margarina si se amesteca bine pana se obtine o crema omogena.
Se aseaza prima foaie pe un platou, se adauga jumatate din cantitatea de crema, apoi se pune a doua foaie si se adauga restul de crema, care se acopera cu ultima foaie. Se presara cu zahar pudra, se lasa la rece (nu in frigider!) cel putin 12 ore dupa care se poate servi!
Pofta buna!
PS: nu uitati sa scoateti margarina din timp, sa fie la temperatura camerei! Pin It

2 comentarii:

  1. prea complicat si mult de facut....:|

    RăspundețiȘtergere
  2. Of of m-ai dezamagit. Tine minte totusi reteta, este super buna prajitura. Este acrisoara si racoritoare (bine, pe vremea asta nu prea conteaza asta) si usor de facut (choiar daca scrie asa multe pe acolo)

    RăspundețiȘtergere